Flos Biagio – Tobia Scarpa’s iconisch meesterwerk in marmer.

Flos Scarpa

De Biagio lamp is een perfect voorbeeld van Tobia Scarpa’s briljante benadering van een ontwerp, waarbij hij zijn creativiteit en innovatie gebruikt om materialen te transformeren in een sculpturaal verlicht kunstwerk.

In deze blogpost duiken we diep in het leven en werk van Tobia Scarpa. We verkennen zijn reis van jonge ontwerper tot gevierd meester. We belichten zijn vroege jaren, zijn samenwerkingen met verschillende merken, en zijn belangrijke architecturale projecten. Maar belangrijker nog, we zetten de Flos Biagio tafellamp in de spotlight, onderzoeken het ontwerpproces, de culturele betekenis en waarom het design liefhebbers over de hele wereld blijft boeien.

De professionele samenwerking van Tobia Scarpa begon op de IUAV Universiteit van Venetië samen met zijn toekomstige vrouw, Afra Bianchin, Hun samenwerking werd gekenmerkt door briljantie en creativiteit, resulterend in talloze iconische ontwerpen die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op de designindustrie.

Tobia Scarpa’s samenwerking met grote merken speelde een cruciale rol in zijn professionele groei en het vormgeven van zijn unieke ontwerpethos. Hij werkte nauw samen met internationale merken zoals Flos, Cassina, en Knoll, die zijn talent voor het omvormen van traditionele materialen in functionele kunstwerken erkenden. Elk van deze samenwerkingen bood Scarpa een platform om zijn ontwerpvisie tot leven te brengen, resulterend in producten die een perfecte balans boden tussen functionaliteit en esthetiek. Deze samenwerkingen hebben sterk bijgedragen aan Scarpa’s nalatenschap en blijven een inspiratiebron voor ontwerpers over de hele wereld.

Tussen hun vele geprezen werken springt er één echt uit als een meesterwerk – de Biagio lamp. Ontworpen voor Flos in 1968, is de Biagio lamp meer dan alleen een verlichtingsarmatuur. Het is een kunstwerk, een statement stuk dat zijn functionele doel overstijgt. Uit één enkel blok Carrara-marmer gesneden, toont de Biagio lamp Scarpa’s unieke vermogen om ruwe materialen te transformeren in objecten van ongeëvenaarde schoonheid. Elke lamp bezit een uniek patroon en textuur inherent aan het marmer zelf.

We vieren het nalatenschap van Tobia Scarpa en gaan op onderzoek naar het verhaal achter de creatie van de iconische Biagio lamp. Laat je inspireren!

De Flos Biagio Lamp: Een Kunstwerk

Flos Biagio Tobias Scarpa Tafellamp
Flos Biagio Tobias Scarpa Tafellamp

De Flos Biagio lamp, met zijn zachte ronde lijnen en voortreffelijk vakmanschap, is meer dan alleen een verlichtingsarmatuur. Het is een sculpturaal stuk, een decoratief object dat de grens tussen functie en kunst vervaagt.

Het ontwerp van de Flos Biagio tafellamp getuigt van Tobia Scarpa’s innovatieve benadering van design. Hij zag kunstlicht als “een instrument dat je op elk moment van het leven blijft uitdagen, het veranderd iets” Voor Scarpa was er in verlichting altijd ruimte om mee te spelen, en de Biagio lamp belichaamt deze speelse geest.

Het werk van Scarpa voor Flos werd gekenmerkt door een verlangen om objecten te creëren die als onmogelijk of niet-commercieel werden beschouwd, maar achteraf ze bleken vaak winnaars te zijn. De Biagio lamp is hier een perfect voorbeeld van, een stuk dat designliefhebbers over de hele wereld blijft boeien, zelfs decennia na zijn creatie.

Een Inspiratie voor Toekomstige Generaties

Het nalatenschap van Tobia Scarpa ligt niet alleen in de objecten die hij heeft gecreëerd, maar in de invloed die hij heeft gehad op toekomstige generaties ontwerpers. Hij zag design als een intellectueel proces, een manier om materialen te gebruiken om bevredigende resultaten te bereiken.

Vandaag de dag blijft de Flos Biagio lamp een symbool van Tobia Scarpa’s meesterschap over zijn ambacht. Elke unieke lamp is een getuigenis van Scarpa’s visie en zijn vermogen om een ruw materiaal om te vormen tot een object van schoonheid en functie.

We vieren de artistieke reis van Tobia Scarpa en zijn iconische Biagio lamp, en worden herinnerd aan de kracht van design om tijd en trends te overstijgen. De Biagio lamp, met zijn unieke ontwerp en blijvende aantrekkingskracht, blijft inspireren en boeien, een bewijs van de tijdloze schoonheid van goed design.

Materiaal en Ontwerp

De Biagio lamp is gemaakt van wit Carrara-marmer, een hoogwaardige steensoort die bekend staat om zijn fijne korrel en lichtgevende eigenschappen. Elke lamp wordt zorgvuldig vervaardigd uit één enkel blok van dit prachtige materiaal, wat zorgt voor een naadloze en gepolijste afwerking. De zachte, gebogen lijnen van de lamp weerspiegelen de natuurlijke schoonheid van het marmer, waardoor elk stuk uniek en bijzonder is.

De lamp is 38,5 cm lang, 13 cm breed en 34,5 cm hoog. De compacte afmetingen en unieke vorm maken het tot een veelzijdig stuk dat op een tafel, een plank of zelfs op de vloer geplaatst kan worden, waardoor elke ruimte een vleugje verfijning krijgt.

Verlichting Specificaties

De Biagio lamp gebruikt een E27 LEDgloeilamp (afzonderlijk te kopen). Het is compatibel met een 8 Watt 740IM 2700K gloeilamp, die een warme en uitnodigende gloed geeft en de sfeer van de kamer verhoogt. Expert tip: gebruik zeker een 2700K warm witte LED lamp, de warm witte lichtkleur heeft het mooiste effect binnenin het marmer.

Het ontwerp van de Biagio lamp zorgt ervoor dat het licht naar beneden wordt gericht, waardoor een zachte en intieme sfeer wordt gecreëerd. De natuurlijke doorschijnendheid van het marmer laat ook een subtiele hoeveelheid licht door het materiaal heen, wat bijdraagt aan het algemene lichtgevende effect.

Veiligheid en Onderhoud

Met een IP20 classificatie is de Biagio lamp ontworpen voor binnengebruik. De Biagio lamp mag zeker niet buitenshuis gebruikt worden.

Het onderhoud van de Biagio lamp is eenvoudig en rechttoe rechtaan. Het Carrara-marmer kan eenvoudig worden schoongemaakt met een zachte, vochtige doek om stof of vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van harde reinigingsmiddelen of schurende materialen, omdat deze het oppervlak van het marmer kunnen beschadigen.

CX254
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

KowloonTales
Logo
Shopping cart